top of page

Ονομασίες Πλακιδίων


1. Φόντο Fonto Ονομάζεται το πλακάκι που αποτελεί το βασικό σχέδιο, συνήθως καλύπτει την μεγαλύτερη ποσότητα που αγοράζουμε. Αποκαλείται και σκέτο πλακάκι ή plain tile. 2. Πλακάκια με Σχέδιο Είναι τα πλακάκια που έχουν σχέδια σε ολόκληρη την επιφάνεια τους και χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά στοιχεία μέσα στον χώρο ή κατά περίπτωση καλύπτουν και ολόκληρη την επιφάνεια του χώρου. Τα συγκεκριμένα είδη πλακιδίων ονομάζονται και πλακάκια με παραδοσιακά σχέδια. Επιπλέων, λόγω του ότι είναι από τα πρώτα είδη πλακιδίων που εμφανίστηκαν, αποκαλούνται και πλακάκια retro ή πλακάκια vintage.

3. Ψηφίδα

Ψηφίδα ή Mosaic ονομάζεται ένα μικρό κεραμικό ή γυάλινο τεμάχιο συνήθως 1x1 εκατοστό, το οποίο χρησιμοποιείται για μια σύνθεση κολλημένο πάνω σε επιφάνεια από δίχτυ, ειδικό χαρτί ή πλέγμα. Ψηφίδα αποκαλείται καταχρηστικά και το τετράγωνο συνήθως πλέγμα σε διάσταση 30x30, το οποίο έχει επάνω κολλημένα τα μικρότερα κεραμικά ή γυάλινα κομματάκια. Ανάμεσα στα κομματάκια παραμένει ένα κενό μερικών χιλιοστών το οποίο μετά την επικόλληση καλύπτεται με στόκο.

Οι ψηφίδες κολλιούνται μαζί με το πλέγμα. Χρησιμοποιούμε τις ψηφίδες σε χώρους όπου υπάρχουν καμπύλες και κλίσεις γιατί το πλέγμα είναι εύκαμπτο, κόβεται εύκολα και ταιριάζει στην τοποθέτηση, οπότε δημιουργείται ενιαία επιφάνεια, χωρίς άσχημες ενώσεις και κοψίματα.

4. Πλακάκι - Ψηφίδα


Πλακάκι - Ψηφίδα ονομάζεται το πλακάκι του οποίου έχει "χωριστεί" η επιφάνειά του με τυπωμένες γραμμές σε μικρότερα κομμάτια, για να σχηματίσει οπτικά το σχέδιο ψηφίδας.

5. Ντεκόρ Το décor είναι ένα μεμονωμένο πλακάκι από το φόντο στο οποίο έχει εκτυπωθεί ένα σχέδιο και τοποθετείται διάσπαρτα στον χώρο.

6. Λιστέλλο Το Listello είναι κεραμικό μακρόστενο τεμάχιο διακοσμημένο με σχέδια, το οποίο τοποθετείται περιμετρικά ή κάθετα στον χώρο για λόγους διακόσμησης. Συνήθως η μεγαλύτερη διάσταση του λιστέλλο συμπίπτει με την μεγαλύτερη διάσταση του πλακιδίου κατά την τοποθέτηση, ώστε να συμπίπτουν οι αρμοί.

7. Τορέλλο To Torrelo είναι κεραμικό μακρόστενο διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο έχει καμπύλη (κούρμπα) στην μια του πλευρά. Τοποθετείται πάνω από το λιστέλλο ή και μόνο του, στην κυρίως επιφάνεια των πλακιδίων. 8. Τάκος Τετράγωνο ή πολυγωνικό διακοσμητικό κεραμικό στοιχείο, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στα πλακάκια, ένα παρά ένα ή σε γωνίες. Ανάλογα με την διάσταση του πλακιδίου και το σχέδιο τοποθέτησης του τάκου, προκύπτουν οι αναγκαίες αναλογίες στην ποσότητα, οι οποίες ορίζονται από το εργοστάσιο.


1 Προβολή0 Σχόλια
bottom of page